Zamieszczone przez Ziomal
Pierwszy na świecie samochód napędzany powietrzem
Zwiń
X
-
Czy to znaczy że w czw jest spot :?: :P bo może i wkońcu ja bym się wybrał.witeek - octavia 2.0 TDI DSGTagi: Brak
-
Pierwszy na świecie samochód napędzany powietrzem może wejść do sprzedaży jeszcze w tym roku.
Zaprojektowany we Francji silnik zasilany jest skompresowanym powietrzem. Zasięg całkowity pojazdu wyposażonego w tę jednostkę to 200 kilometrów, a maksymalna prędkość wynosi 107 km/h.
Silnik znajdzie się w lekkim pojeździe wykonanym z włókna szklanego. Samochód zostanie wyprodukowany przez firmę Tata Motors - będzie nosił nazwę Mini-CAT lub City Cat - i wejdzie do sprzedaży w Indiach i w Europie pod koniec roku.
W silniku nie zachodzi proces spalania, dlatego auto nie wydziela szkodliwych substancji. Co więcej, powietrza wylotowe jest na tyle zimne, że jest wykorzystywane w systemie klimatyzacji pokładowej.
Jedynym problem może być kwestia bezpieczeństwa. Wciąż jeszcze nie jest jasne, jakim testom zderzeniowym powinien zostać poddany nowy pojazd.
[źródło: mototarget link]O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
"Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100
-
widze ze Tata-Mot sie rozwija! najtanszy samochod...teraz auto na powietrze...jestem pod wrazeniem!President Johnny II + President Florida/ ML-145
O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport
Komentarz
-
Jeśli to autko wejdzie do szerszego obiegu to założę się że wprowadzą akcyzę na powietrze a potem ovatują.
Komentarz
-
Brzydki ten wozik strasznie.Ale za darmo to i tym bym pojeździł.Z drugiej strony ciekawe jak to rzeczywiście działa.Jaro
Komentarz
-
Octan, jlupino, jakie za darmo. Kompresorek do powietrza trzeba zasilić prądem a tam już VAT i akcyza czeka :diabelski_usmiechHanz2k
1,8 T by MT
:admin: bo nie użyłem Szukaj
Komentarz
-
nie zaszkodzi opodatkowac jeszcze razZamieszczone przez Hanz2kKompresorek do powietrza trzeba zasilić prądem a tam już VAT i akcyza czeka
juz zreszta tak jest, VAT naliczany jest po uwzglednieniu w cenie akcyzy, wiec teraz tez masz podatek od podatku
Komentarz
Komentarz